Jump to content


Michail

Member Since 21.04.2010
Offline Last Active 02.07.2014, 21:27
-----

#10050 2014 R5 - Пловдив /Лаута/ - 24.05.2014

Posted by Michail on 29.05.2014, 22:33

Всички знаете, че причината да са т-о-л-к-о-в-а бавни на Лаута е в безумната предавка, която слагат. От там и най-малката разлика между различните машини се удвоява... 
Всички сме карали 6.5 к.с. на различни писти, а в Пловдив или трябва наистина е пълно със самоубиици от тамошните клиенти, които постоянно разбиват картовете, за да предприемат такива мерки, или това е доста непопулярно за нас бизнес решение да убиеш тотално всякакъв кеф от каране. Не е нормално да седнеш на друга голяма писта на 200куб. без да погледнеш дори какъв е карта и на слизане да си УБЕДЕН, че е някъде между 9 и 13к.с., пък пистата е само прави... и защо ? Защото сравняваш с Лаута....
#10014 SWS Grand Final 2014 Le Mans - една гледна точка

Posted by Michail on 19.05.2014, 23:24

SWS World FINAL (Le Mans Circuit International)

Моето участие – 2014г. Льо Ман, Михаил Ангелов

На 9 и 10 май се състоя Световния картинг финал на Соди в Льо Ман. Както бях обещал, тук ще събера всички впечатления, емоции, онборд кадри, анализи и разсъждения, които събрах/ме/ по време на участието си. Част от анализа ще е от чисто пилотска гледна точка. На който му се чете само за четирите състезания може да премине направо на тях – за останалите мога да кажа, че това не е от най-кратките разкази, но си заслужава.
Вълненията тази година бяха много повече от миналата!

Атмосферата на Льо Ман...

По традиция започвам малко по-отдалеч. Преди да стъпим в огромния картинг комплекс посетихме музея на 24те часа на Льо Ман и се потопихме в атмосферата.

DSC01026.jpg
 

DSC01027.jpg
 

DSC01034.jpg
 

DSC01038.jpg
 

DSC01051.jpg
 


 

Нека добавим към нея старт-финалната права на историческото състезание, както и факта, че картинг пистите почти делят обща ограда с трасето от 24те часа. Виждахме „Бугати“ трасето /което е доста къс вариант/ и постоянно минаваха мотори, Поршета, Ферарита, Лотуси... и едно Камаро – то се чуваше през цялото време, всички го познаваха само по звука /свирене на гуми + плътен нисък звук/ и ВСЕКИ път взимаше завоя на дрифт!

DSC01129.jpg
 


Влизайки в картинг пистата – в ляво е старото трасе “Ален Прост”, построено 1978г. Докато се готвех за първа тренировка си поговорих с един доста възрастен механик, който ми разказа, че работи тук от 40 години и е гледал на старата писта състезанията на Ален Прост, Сена, дори помнеше победа на Ярно Трули през 1991г. /!/

IMG_20140508_141807.jpg

Вечерта преди брифинга, точно преди да завали покарахме на “Ален Прост” трасето – разбира се скъсено, като за обикновени ренти. Веднага ми стана много любимо. Имаше комбинация от преливащи един в друг дълги завои + няколко спирания. Не бих казал, че е особено тясно, но на неговия фон новото трасе изглежда много по-голямо и впечатляващо с 1375м. дължина и три сектора, в които се засича време – най-голямото на което съм стъпвал някога.

DSC01059.jpg
 

Две думи за регламента

Състезанието се провежда два дена в 3 дисциплини, ние участвахме в две от тях:

-            Спринт – Евгени Манджалов, Георги Маждраков, Диян Апостолов и аз

-            Junior, където Георги Ванков от Пловдив и Стоян Барбуков от Русе участваха. 

 

 • Имаше видео на живо от пистата + коментар! Видеата и сега са налични сайта на http://www.dailymoti...4-le-mans_sport

 • В Спринта отново бяхме разпределени по групи – този път 4 групи по 20 човека. В тези групи се правеха тренировки и квалификации.

 • Първите 5ма от квалификация се класираха за финал 1 /4 групи по 5 човека – 20/, вторите от 6то до 10то място съответно за финал 2 и т.н.

 • След това за финалите се раздават точки като победителят в финал 2 е на практика 21ви в класирането и аналогично е за следващите /победителят от финал 3 е 41ви/.

 • За финал 1 коефициентът на точките е 1.0, т.е. победа носи 100т., за финал 2 и 3 е 1.25, т.е. победа носи 125т.,а за финал 4 – е 1.5. Имаше 3 квалификации и 4 финала.

 • За последния финал старта се определяше по временно класиране след 3те състезания.

 • Влизахме в бокса докато предишната група още кара, след това си взимахме номера /транспондер/ и тежести /минимума бе 80кг., така че всеки товареше до 20кг в ляво на машината си сам/, нареждахме се до стената на пита граничеща с пистата:

 • Когато другите се прибират и свалят своите тежести и номера от картовете имаме готовност за 4-5 мин. да седнем и да запалим. Тази желязна организация не само че спазваше до минута графика, ами дори успя да избърза с него :D.

 • Тук е момента да отбележа, че за първите 4ма обикновено се вадеха картове от бокса, които бяха със студени двигатели и гуми. По-късно ще стане въпрос за това.

 • DSC01099.jpg
   

 

DAY 1

Тренировка 1 + впечатления 1

Валя цяла нощ и сутринта в 8ч. група А /в която бяха Георги и Евгени/ ги посрещна доста влажно трасе. Моите надежди пак да завали се изпариха заедно с яркото слънце. Аз бях в следващата група и завърших сесията 6ти. Бях изненадан когато Георги ми каза, че до след средата на сесията съм се движел с второ време, докато разучавам пистата, но тъй като почна да изсъхва, това се промени.

Първото впечатление бе, че машината буквално „спираше“ във вътрешната бавна част от трасето и ако там се допусне грешка, са необходими също така буквално 1-2 сек. отново да ускори. Двутактовия двигател е много чувствителен в ниски обороти, една грешка коства много. Накрая разбрахме, че предавките са с 2 зъби по-малки от нормалното /т.е. по-бавно ускорение и повече скорост на правите/ и това бе причината да е много бавна на някои секции. Последствията от това бяха, че грешка в бавната част от пистата можеше да коства 1-2 позиции само за един завой, а грешка преди дълга права, можеше да означава загуба на 20-30+ метра спрямо колоната.

Второто нещо, което ме впечатли, бе че за първи завой картът се засилва доста, а спирането на мокро със сликове може да се окаже смела фантазия или психо трилър – според това колко близо изглеждат оградите. Особено ако се стъпи на идеалната линия, на която имаше много каучук.

Третият интересен момент, бе че нямах никаква предница, т.е. имаше чудовищно недозавиване. Този ефект го редуцирах поне на сухо, след като почнах да слагам 20те килограма тежести максимално напред, както и седалката я местих по-напред.

 Четиримата спринтьори от България:
IMG_20140509_190958.jpg

 

Тренировка 2

Тази тренировка беше два пъти по-дълга, но както в моята група, така и в група А – все още не бе напълно сухо. Т.е. нямаше да имаме опит на сухо трасе преди суха квалификация. Това веднага трябва да ви говори колко реално са ни успешни първите квалификации!  

НБО - 1:08.910

Бях на 1.2 сек. от топ времето, но губех 0.75 сек. /!!!/ спрямо първия само в първи сектор, а той се състоеше само от завой 1 и 2, т.е. губех всичко в първи завой /завой 2 не е толкова приоритетен/. Целта ми беше да си коригирам най-вече първия.

Резултати: http://www.sodiwseri...18.pdf?update=5

 

Квалификация 1

http://www.sodiwseri...1.pdf?update=10

Коригирах първи завой /почти 0.5 сек/, но един италианец свали 4 десети и дръпна пред всички останали с пол позишън и аз пак бях на 1.2 сек от него.

НБО - 1:08.446

Бях бесен, защото бях шести, и изпусках финал 1, точно както и миналата година. И точно както и миналата година щях да стартирам от пол позишън...

 

Състезание 1

DSC01081.jpgLeading_pack_1.jpg
 

 

Задържах се след старта отвътре и излязох първи, но загубих обороти и на втори завой станах 2ри /разбира се не и без леко избутване/. След това направих някои грешки, които ми костваха скорост на старт финалната права и продължих да изоставам. В друг момент бях твърде джентълмен и само защото подпрях един леко, му оставих място. Чак след това разбрах, че бутането е по-скоро правило. В един момент ми направи впечатление, че просто ми дърпаха на правите. Движех се 5ти или и, отпред двама се бориха за позиция и губеха много време. Всеки път като ги приближах при излизане от завой, в края на правата ми дърпаха. Това може да се види много добре между 7:45 мин и 8:10 мин от видеото. Последва необмислена атака от моя страна с невероятно късно спиране, при която подпрях този пред мен и го пуснах да си върне позицията. Разменяхме си позициите и две обиколки преди финала все пак успях да го изпреваря окончателно. На правата обаче машината му имаше повече скорост и той се опита да контрира. Време за защитно каране! :). Първите три атакуващи маневри от негова страна ги парирах успешно и точно на последното спиране преди финала се разсеях и си изпуснах точката на спиране. Съответно три завоя преди финала пропуснах двама (+ един Lequin) и завърших 7ми.

НБО – 1.07.979, на 0.270 от първия. Беше най-доброто ми за деня,

Видео:  
Резултати: http://www.sodiwseri...1.pdf?update=34

 

 

ВПЕЧАТЛЕНИЯ /2/:

 • Пистата имаше дълги криви, с каквито разбира се нямаме опит. Първи завой беше толкова дълъг, че от момента на спиране, завиване, и излизане минаваха повече от 10 сек.

 • Остър ляв завой след права, който до последно имаше с какво да те изненада – класическо място за атака

 • Виражи?! За мен лично това бе най-интересната и трудна част. Имаше 2 обратни завоя с виражи и постоянно преоткривахме топлата вода как се кара на тези места – и на сухо и на мокро :) На видеата те не си личат много. Поговорих си с един от участниците в ендурото. Наблюдавах и най-бързите откъде минават. Тъй като виража задържа машината с по-висока от обичайната скорост, идеалната линия в случая е по-различна от обикновената! Завоят не се обикаля класически като с карт без скорости, а по-дълго време се кара далеч от зоната на епекса /една идея по-отвън/. Всъщност зоната на епекса се пада почти дупка /най-ниската част от виража/, която понякога може да стане причина за загуба на време.  

 • Както и предполагах, машините бяха доста различни, още повече в такива разнообразни условия. Нямаше как тези ротаксови двигатели да работят еднакво в условия както при слънце, така и при силен дъжд.

 • Носех 20 килограма желязо долу ниско в ляво. Това нарушаваше значително баланса на карта. Не съм сигурен дали това може да се неутрализира с тренировки. Усещаше се чудовищно недозавиване най-вече на места като последния лек ляв завой и като цяло по време на дъжд.

   

 

Квалификация 2

Карах по-чисто от първата квалификация. През цялото време ми беше подозрително лесен за управление карта. Когато си видях времето, веднага ми стана ясно, защо картът е лесен – защото е бавен - 1:09.231  и 13то място. Беше 1.3 сек. по-бавно от времето ми в състезанието, въпреки че карах по-добре. Нещо подобно се случи с Георги по-рано и беше сигурно, че машините работят доста различно. Даже си бях махнал камерата, за да спечеля 1 десета от челно съпротивление! :) пък то...

НБО - 1:09.231, на 2.1 сек от първия /!!!/

Резултат: http://www.sodiwseri...7.pdf?update=23

http://s29.postimg.o...0509_140547.jpg

 

Състезание 2 – Финал 3

 

Озовахме се с Диян и Георги заедно на старт и беше вълнуващо – целта беше да караме отборно. Диян тръгна някъде от втора редица, аз бях 9ти, зад мен бе Георги. Веднага след старта на втори завой стана жестоко меле. Един подпря Диян, опитвайки се да мине по някаква безумна вътрешна траектория и се завъртя точно пред мен. Около 30-40 см. не ми стигнаха да го избегна, ударих го, завъртях се и после някой ме отпра силно и двигателят загасна. Някой до мен също спря /мисля, че беше Георги/, но успя да запали. Моят двигател не запали и загубих 25сек. докато един маршал дойде и все пак стартирахме мотора. Състезанието бе провалено, повтаряйки миналогодишния сценарии и завърших 17ти.

НБО - 1:08.137 на 0.562 от топ времето. Не бях твърде недоволен като чиста скорост.

Видео:  http://www.youtube.c...h?v=LVmV71T8Gsg

Резултати: http://www.sodiwseri...9.pdf?update=58


 

  ВПЕЧАТЛЕНИЯ /3/:

 • Имаше една интересна тенденция – подпиранията в задната броня бяха правило. Заради дългата предавка отнемането на газта можеше да коства повече метри, отколкото да подпреш конкурента /да, знам, звучи безумно :D/. Освен това, подпирайки се, те си помагаха да се изпреварват по-бързо. Бързам да уточня, че ако пред вас двама пилоти се борят за позиция, могат да загубят 40 метра преднина буквално за 3 завоя, но веднага след като ги настигнете и вие ще загубите още толкова, ако те не се изпреварят, или вие не ги изпреварите. Заради това подпирането допринасяше първо по-малко време да се губи в изпреварване, второ дава възможност и на подпиращия пилот да се възползва от отворена „вратичка“ и той да мине по-напред.

 • Както и се очакваше, разликите между пилотите бяха 3-4 пъти по-големи от миналогодишния финал. Това беше благодарение на машините с двутактови двигатели. Миналогодишния RX250 модел прощаваше грешки, този тук – не. Освен това с RX250 не може да се спечели много с подпирания, защото има по-добро ускорение в ниските обороти.

 • Легендите говорят, че картингът бил безконтактен спорт... Има ли ролбари около колелата, другите използват всякакви техники за разклащане на опонента. Отново – както и преди година, те умело ги ползваха. Разбира се, британците караха далеч по-чисто от италианците и дубайците например. Нашата задача беше да се отървем някакси без контузии. Наказания разбира се имаше, защото има една тънка граница на простими маневри, която е трудно да се спазва.


 


 

DAY 2

Тук е момента да кажа едно голямо благодаря на всички молебени, които сте пращали за дъжд! Вторият ден пистата не можа да изсъхне от дъждовете примесени с жестоки студени пориви, така че вълнението се издигна на едно друго ниво. Това беше дългоочаквания момент, който направо ми оправи настроението. Световен финал в Льо Ман, на наводнено трасе с двутактови двигатели и сликове!

 

Квалификация 3

Специално си носех екип за мокро :). Подходих към квалификацията с огромно удоволствие, и имахме време само за 3-4 „бързи“ обиколки. На излизане от пита точно заваля много силно и само за една обиколка буквално заобиколих 6ма (не че ги виждах през визьора). Доста от пилотите не знаеха какво точно да правят на мокро (а пък аз не ги виждах ясно) - например това ,че идеалната линия се избягва, тъй като е изключително хлъзгава. Вече виждах чиста писта след още 2 пилота и възможност за чиста бърза обиколка. Всички мечти се сгромолясаха, някой ме удари отзад и ме изпрати на дълъг пикник на поляната, и то точно на един наклон надолу, та едва успях да се върна на трасето. В този момент си казах „добре, поне сега ще имам чиста писта“. Това бяха фантазии – имах една обиколка, в която да си изчистя мотора, гумите, да се концентрирам и веднага след това пак настигнах групичка от туристи. Изобщо нямах бърза обиколка. Можех спокойно да съм няколко секунди по-бърз. И бях 6ти :) Отново пропуснах финал 1. Леко изнервяща ситуация.

НБО - 1:31.114, 5.3 сек. от първия - британеца /Марк/, с когото щяхме да спорим за подиума на последното състезание. Любопитното е, че може да го видите на видеото в самото начало, когато излизаме от бокса – пилота с мръсно жълтия екип и синята каска, с когото заедно си пробиваме път през колоната. Караме един зад друг в до момента, в който ме удрят. Без този удар, стартирах в челото на супер финала...

Видео: http://www.youtube.c...h?v=dZoKGSE-AMk

Резултати: http://www.sodiwseri...6.pdf?update=36


 

Състезание 3 – Финал 2

Старт от втора редица /ех, поне не е пол позишън/. Послушах съвета на някои хора да остана отвътре при старта, за да не ме изхвърлят лесно, но допуснах друга грешка – останах твърде много отвътре. Пилотите отдясно при спирането минаха още по-вдясно, аз не можах да отреагирам, защото вече спирах във вътрешната хлъзгава линия. Подпрях някого в задната ос, завъртайки го неволно. Той се опита да ме халоса с ръка :D Докато го заобиколя загубих към 15 позиции. До края на първата обиколка възстанових 4 от тях. Още тогава обаче, /на правата на между 4:45 и 4:50 мин./ усетих, че нещо не е наред с двигателя. При всяко минаване през старт-финалната права губех по 20метра от предните. Въпреки това успях още 4 позиции да наваксам, но започнах да се чудя - какво става ?! Вече губех сериозно мощност. След 8:30 мин. можете да видите Евгени пред мен с бялата каска участващ буквално в задръстване по пистата. Между 9:20 и 9:40 ще видите един от най-забавните Камикадзета /италиански/ по пистата в пълен блясък /или по-точно пълна орбита/ Има го поне 4 пъти в кадър от камерата на Евгени! Go check it! Готвех се за атака срещу Евгени, но загубата на мощност стана критична и на старт-финала губех по 30+ метра. От там нататък изпреварих само гъбари /когато някой се завърти/го завъртят и отиде в поляната някои му викаме, че отива за гъби/. Завърших 9ти. Възможно е двигателят да е прегрял, тъй като капакът на радиатора го оставих свален /заради дъжда/. Това е разбира се е предположение, но го считам като недоглеждане с големи последствия.

НБО – 1:27.014, 2.6 сек. от първия

Видео: http://www.youtube.c...h?v=kqMng8rgw8A

Резултати: http://www.sodiwseri...2.pdf?update=86

 

Старта за последното състезание се определи по събраните точки. Логично бе да се очаква да стартирам някъде във финал 2 след 2 класирания на 7мо и 9то място в него, но иронията надскочи себе си – една точка не ми стигна за финал 2 и бях на пол позишън във финал 3 :) Същото неприятна изненада бе и за Георги. Същевременно други пилоти с класирания по-назад пък стартираха по-напред за 4тото състезание. Точковата система позволява немислими обрати.


 


 

Състезание 4 – Финал 3

Най-големия екшън се случи тук. На старта студеният двигател изобщо не мога да ускори и освен, че 9 пилота ме заобиколиха, получих силен удар отзад, който замалко да ме извади от строя. Оцелях на пистата и започнах да си връщам позициите. Някои пилоти отзад ми помагаха, като ме подпираха на ключови места /както стана ясно, това може да се прави и съвсем целенасочено/. Отново Марк /британеца/ бе около мен. Още във втората обиколка настигнах 3тия и го подпрях неволно – между 5:55 и 6:05 мин. Това костваше време. Бе ужасно бавен и пак го атакувах в същата обиколка – този път отвън. Стъпих на бурдюра за последния завой преди финалната права и се подхлъзнах. Това ми костваше 15-20 метра и загубих една позиция. В следващите обиколки отново бях блокиран от изключително бавни пилоти пред мен, които не успях да атакувам лесно. На места имаше пространство за атака отвътре на завой, но бях предпазлив /по-хлъзгаво е там/. В крайна сметка се добрах до третото място, последваха контра атаки и една цяла обиколка карахме гума до гума. Заради изгубеното време Марк се появи отнякъде и ми открадна позицията. Някой отпред излетя, аз пък изпреварих британеца и пак станах трети. В този момент сам изпуснах точката на спиране за втори завой и стъпих в калта /Мисля че до този момент бях свикнал да има някой пред мен/. Марк се възползва чудесно, аз се изнервих. Започнах да го преследвам на 20тина метра – още някой отпред излетя и знаех, че съм 4ти. След няколко обиколки Марк допусна грешка, аз го настигнах и на 17:30мин избързах с атаката – бе твърде рано. Пропуснах шанса си за утешителен „супник“ /купа/.

НБО – 1:24.431. - 4то време в сесията като имаше 2ма в средата на колоната със секунда по-добро време

Видео онборд:

Видео на живо от пистата: http://www.dailymoti...4-le-mans_sport

Резултати: http://www.sodiwseri....pdf?update=102


 


 

ОБОБЩЕНИЕ

Бих си повторил думите от преди година, че представянето не е задоволително. 41ви в крайното класиране след две квалификации на границата на супер финалите. Всичко лошо, което можеше да се случи, се случи. Миналата година загубих 27 места спрямо стартовете си, а тази – 23. Освен това когато три пъти стартираш от подиум, няма и начин да спечелиш позиции, можеш само да задържиш подиумите. Имаше начин да се прибера с 3 купи, но не се получи. Е, нямах нито едно наказание, нито предупреждение. Доволен съм от скоростта, доволен съм от страхотното преживяване, от безбройните битки, дъжда. Но всеки пилот, когото го преследва поредица от лош късмет в комбинация с негови пропуски се замисля какво трябва да промени, за да е по-силен в бъдеще. Има и нещо вярно в това, че каквото и да правим, без да участваме редовно на такива мероприятия, ще сме си вечните неподготвени за тези ситуации, разчитащи най-вече на бързата си адаптивност и късмет. /Българите сме доста адаптивни и при непознати условия първоначално сме доста конкурентни/. Късмета – не се усеща, когато го имаш и два пъти повече се усеща, когато липсва. Имаше и други „късметлии“ - както и на миналия световен финал се случваше топ пилоти да се озоват 40 места назад на старта, нещо може би обичайно при толкова неизвестни. Затова пък Евгени се класира 18ти, а с него се готвихме заедно и само за 18 месеца обучение в картинг училището постигна изключителен резултат. За мен бе удоволствие работата както с него, така и с всички, с които сме тренирали.


Благодаря за подкрепата на всички вас, които се вълнуваха и споделиха начинанието, всички които са участвали с нас по състезания или са имали нещо общо.

IMG_20140510_193017.jpg

Старт-финалната права от Льо-Манското трасе, над която беше вечерята след финала
#9845 2014 R1 - FDKART - 01.03.2014

Posted by Michail on 14.03.2014, 00:22

Вземи малко кебачета и една бира ине занимавай хората с глупости... 2кг тежести... 
#9602 Календар 2013

Posted by Michail on 11.10.2013, 20:59

И аз съм съгласен с Боби. Отношението на някои собственици на писти е под всякаква критика. Когато се научат да се държат с клиентите си така, както на Бенковски го правят, имат някакви изгледи за развитие. Тъжната ирония е, че който каквото и да прави, всичко се връща там, където и започна - именно на Бенковски и Пол позишън. На втората се знае колко добра е техническата компетентност по поддръжката :) 
вчера Илиан е работил и пробвал почти всички машини, които са налични, и 7 от тях вървят в 0.4 сек. Колко писти на практика постигат същото ?  

Според мен тази година бе много успешна за този шампионат, ВЪПРЕКИ постоянните гафове с календара, ВЪПРЕКИ провалените стартове, ВЪПРЕКИ недостига на ресурс в организацията. На фона на толкова неясни и несигурни условия, в които виреем, се иска доста вдъхновение да продължаваш упорито да организираш нещо, въпреки гореизброените пречки. Така, че всички, които сте организирали или участвали - keep up the good work.
#9521 АНУЛИРАН - ХАСКОВО - 17.08.2013

Posted by Michail on 16.08.2013, 20:42

Отборът на извратено-завиващите ще пропусне този кръг. Успех с организацията и кефа :) 
#9485 6 кръг - ПОЛ ПОЗИШЪН - 20.07.2013

Posted by Michail on 22.07.2013, 13:51

Така, да видим какво сте си писали в Спортния кодекс: 

13.10)   По време на състезание, сам на пистата карт може да използва цялата й ширина. Но когато бъде настигнат с обиколка на прав участък от временно или постоянно по-бърз карт, състезателят трябва да даде на другия състезател правото на свободна част от пистата, като се дръпне в едната й част, за да позволи изпреварването. 

Според Марио, Косьо "трабвало да му отстъпи вътрешната страна", което е пълна глупост - по цял свят във всички моторни серии изпреварваните с обиколка оставят ЕДНАТА страна на пистата и не са длъжни да е все вътрешната. Същото е и според този кодекс. Така или иначе Косьо му даде път. Но какво следва? 
След това произволно тълкувание, стигаме до същината на въпроса - Марио изблъсква Косьо по такъв начин, че и аз минавам и Гошо минава. След което заявява в прав текст, че го е направил нарочно, за да спечели състезанието. Ако не е очевидно, че става въпрос за умишлен инцидент, възможен само с ролбари, нека видим какво пише в "кодекса" :

13.14)   Маневри, целящи да възпрепятстват други състезатели, като преждевременна смяна на посоката, повече от една смяна на посоката, нарочно избутване на други картове извън вътрешната или външната страна на завоя или извън пистата, както и всички други ненормални смени на посоката, са строго забранени и ще бъдат наказвани според важността и броя повторения на нарушението. 

Не знам какво има да се коментира.  

Марио има късмет в случая. Аз лично нямам против да караме по този начин и победите да се решават по този начин. Но ми се струва, че на някои от вас няма да им хареса това. 
#9483 6 кръг - ПОЛ ПОЗИШЪН - 20.07.2013

Posted by Michail on 22.07.2013, 00:16

Това, което направихте 2мата стана пред очите ми. Чух и какво си говорихте в последствие. Не знам как това не е било видяно от главния маршал. Излишно е да казвам за такава проява какво би трябвало да се случи с пилота. :) 

Да му е честита красивата победа!!  <_<#9289 SWS Grand Final 2013 - нашето участие

Posted by Michail on 15.05.2013, 23:27

Световния финал на Соди 2013 – разказ за едно състезание

Сега, след като 5 дневният маратон до, във Франция, и обратно приключи, реших да седна и да напиша какво се случи. Знаехме, че отиваме да караме с най-добрите, но нямаше как да сме подготвени за всичките интересни неща, които ни се случиха. Преживяването бе много ярко и си заслужава да се опише по-подробно и на хартия. Разказът ще е основно от моя гледна точка.
 

RLS Karting track
Историята започва един ден по-рано, когато с Вел успяхме да намерим време да се разходим до писта RLS – 60км. северно, също лицензирана за състезания на Соди. Целта ни беше да покараме RX250 – моделът, с който ние участваме на финалите. Бяхме карали RX250 само на Конска, но там нямаше сцепление и бе прекалено спънато. Пистата беше до някакво селце, и само отвън в бокса преброих над 35 машини, а вътре /е такъв бокс не бях виждал.../ дори не си направих труда да ги броя. Собствениците бяха невероятно дружелюбни и топли хора, които също така дружелюбно не отбираха една дума на английски.  Като научиха, че сме дошли за финала, направо ни дадоха RX250 /имаха точно една/, без да даваме предварителни времена. Но понеже не беше ваден от бокса от доста време, нямаше акумулатор и беше много мило да гледаш как един куп хора сновят нагоре-надолу и звънят телефони, само и само, за да подкарат машината за нас.

    
Направо на самото каране – в България не сме свикнали на такива завои :D. Пистата беше изключително забавна за каране, с някои толкова дълги криви ,че в първият момент нямаш никаква представа къде да застанеш, газ ли да даваш, по инерция ли да караш.... и съответно нивата на сцепление бяха много по-високи от обичайните тук /примерно Конска или Благоевград/, и за 10 минути усетихме значителна умора. Вел караше по-правилно машината и при нея рядко се чуваше свирене на гуми и почти липсваха приплъзвания, но пък спираше прекалено рано. Аз бях доволен, че свикнах на спирачния път и го оптимизирах /нещо, което тук на Конска няма къде да се случи/. Изобщо понятието „спирачен път“ или „процес“ тук в България почти не съществува по нашите рентал писти. Разбира се има го и момента, че тази писта не беше рентал писта по замисъл, въпреки, че можеше да се карат рентали на нея J
Онборд видео:

 

Относно финала - състезанието се провежда два дена в 3 дисциплини:

-           Спринт категория /където участвахме с Велислава и Георги Маждраков/

-           Отборен 12 часов Спринт, за който ще спомена по-нататък /а най-добре и нашият отбор  да разкаже какви премеждия е имало / който се провежда през нощта между 2та дена

-           Джуниър категория, където Боян и Никол Маждракови участваха. 

 

SWS World FINAL (RKC track)


Четвъртък вечерта пристигнахме за записването на самата писта и първото впечатление, с което останахме, /след като сбъркахме сградата.../, беше че инфраструктурата около трасето е умопомрачителна. Паркингът е голям почти колкото пред някоя Била, а за да се стигне до основната сграда след входа се върви 100 метра. Имаше 40 бокса за отборите, шатри за масажи ,симулатор, огромна шатра за обяд и брифинг, бокс само за пилотите ,които ще стартират, два входа от пистата /към бокс на механици и към питлейна/. Разходихме се пеша по трасето – бяхме я анализирали подробно от наличните онборд кадри в Интернет, но на живо винаги изглежда различно. Направихме план къде какво ще правим на другият ден.

 

 

30м след входа входа /горе/

Изглед от основната сграда с тайминга /долу/

 

20026142479246851101368651180iqRWkbETc5l
549404505190556158513686512548LnJt7YQSk3http://www.picvalley.net/u/1589/549404505190556158513686512548LnJt7YQSk3UHYpxlqJa.JPG
8302183185385057121368651296KlNJjP1ZAl1nhttp://www.picvalley.net/u/1587/8302183185385057121368651296KlNJjP1ZAl1n59l2BWjl.JPG
151279507791519905213686513235JhXto8nIiGhttp://www.picvalley.net/u/2602/151279507791519905213686513235JhXto8nIiGIIeHBVA4C.JPG
7960042475769097191368651404kteVwUhR0be7http://www.picvalley.net/u/2575/7960042475769097191368651404kteVwUhR0be7HeIeTXdh.JPG
 

 

 

Регламент

 По програма ни чакаха 3 тренировки, след което 4 финала. Преди всеки финал имаше квалификационна сесия. Общо 11 сесии, като първите два финала бяха първи ден, вторите два – втори ден. Разделиха пилотите на три групи A,B,C и на квалификациите първите 9 от всяка група се класират за суперфинал /ще го наричам финал 1/, вторите 9 за финал 2 и т.н. Бяхме над 80 човека потвърдили участие. С Георги бяхме в група B, Велислава беше в група А. Машините бяха настроени на 22 к.с., защото 28 „щяло да бъде повечко за някои.“
Финал 1 и 2 носеха коефициент на точките 1, а финал 3 и 4 носеха съответно 1.2 и 1.5

 Брифингът продължи до много късно, а на другият ден трябваше да ставаме в 6ч... и бяхме ужасно изморени, но това важеше за всички. През почти цялото време беше облачно и доста хладно.

 

DAY 1

Първо впечатление – желязна организация. Като нищо може да си изпуснеш тренировката ако се замотаеш с обличането. Имаше точно 5 мин пауза между тренировките на отделните групи. След всяка сесия няколко механика разменяха номерата по машините със скоростта на светлината, така че винаги караш различен карт /и го търсиш по номера измежду всички, носейки 20кг тежести в моя случай, както и на Вел, което беше досадно/. Също така бързо проверяваха дали всичко е наред с машините.

При всяко влизане в бокса за пилоти си оставяхме картоните с номерата, сами си товарихме тежестите по машината и сами я палихме в последствие.

1789613936192962501113686514900jUWqxdwYthttp://www.picvalley.net/u/2506/1789613936192962501113686514900jUWqxdwYtjx3aRcX80m.JPG
134183425710720734191368651523Rjp5Fvuj0bhttp://www.picvalley.net/u/3000/134183425710720734191368651523Rjp5Fvuj0bXwin3Zaphm.JPG
 

Първа тренировка – този пред мен не успя да запали и нямаше как да тръгна заедно с колоната отпред. Съответно - шаш и паника :D, всички ни заобикалят като спрели. Бях на 1.8 сек. от топ времето.

1.01.378

Видео:

http://www.youtube.com/watch?v=tK-BWQfL4hw&feature=youtu.be

http://www.sodiwseri...11.pdf?update=5

Втора тренировка - Содито е ужасно тежко и се кара като ТИР – много инертно, бавно реагира на управлението с волана. Дори минималното приплъзване го убива. Това, което не разбирахме е как и защо точките на спиране на другите бяха толкова по-късно от нашите. Не разбирахме и кога, как и кои бурдюри да газим. Намалих разликата на 1.0 сек. Вел също свали времената си, както и Георги.

1.00.573
http://www.sodiwseri...14.pdf?update=8
 

Трета тренировка Пистата се стопли, заради което времената се вдигнаха малко. Точно така, с тези гуми когато е по-топло картовете са малко по-бавни. Открих, че не скачам на спирачките достатъчно здраво и видяхме, че бурдюрите отляво при спиране държат много и някои от пилотите ги газиха сериозно в режим на спиране. Повечето вътрешни бурдюри прекалено много разклащаха машината. Имаше 3, които обаче изглежда трябваше да се газят сериозно. Намалих разликата от първия на 0.7 сек, но същото направиха и доста други пилоти.

1.00.574
http://www.sodiwseri...2.pdf?update=11

Разговарях с един от главните организатори, с който си имахме преказка още от записването и той ми даде известно инфо относно спиранията и завиванията по трасето.

9309955007442125281368651567mGeAeUGBuDj4http://www.picvalley.net/u/2443/9309955007442125281368651567mGeAeUGBuDj4A5t7mkWa.JPG
 

 

Квалификация 1

Опитах част от нещата, за които той ми каза и дадох 1.00.480, което стигна обаче само за 10то място – т.е. първи във финал 2, и 0.04 сек. не стигаха за последната квота за финал 1. Разликата от първия беше 0.8. Бях доволен от карането си и горе-долу знаех къде мога да сваля още малко време. Георги също се класира за финал 2. Велислава караше във финал 3.

http://www.sodiwseri...7.pdf?update=14

Състезание 1

Отзад при Георги е било невероятно оцеляване по трасето, което предполагам ще видим. Вел спечели над 10 позиции в нейния старт, преди да я завъртят.

На мен ми се падна честта да водя колоната и съответно да НЕ ЗНАМ, че тяхната формираща обиколка не е загряваща /сейфти кара караше много бавно и не ми разрешаваше дори да правя зиг заг – това не се вижда на видеото, заради кофти ъгъл/. Нямаше някой пред мен да ме предупреди, че в първият сериозен завой предните гуми ще откажат, заради което изпуснах трима. После успях да си върна едната позиция. Последваха две атаки от страна на четвъртия, които контрирах, но след третата минаха още двама. До края на моето състезание успях да си върна тези две позиции и отново настигнах третия, завършвайки на 0.3 сек от 3тото място и подиума...

НБО – 1.00.329, най-доброто ми за целия уикенд, на 0.353 от първия в състезанието
Видео:
моето - http://www.youtube.com/watch?v=0D9PzPsW1_0&feature=youtu.be

Вел - http://www.youtube.com/watch?v=Ivc-epgFCFc&feature=em-upload_owner
http://www.sodiwseri...1.pdf?update=18

 

 

 

Търсeте номер 62 :)

1841682919858429191368651602APmctQcIItBbhttp://www.picvalley.net/u/2430/1841682919858429191368651602APmctQcIItBbUtNAswLv.JPG
131718801020096683041368651625X1rPlhiK2ehttp://www.picvalley.net/u/2682/131718801020096683041368651625X1rPlhiK2eA4Wk1XYIRG.JPG
143132888112621610421368651649LOUqjmpraohttp://www.picvalley.net/u/1541/143132888112621610421368651649LOUqjmprao5X8pOLOeI3.JPG
 

 

 

 

 

 

 А сега Номер 12 :)

125394780120251992613686517131V4T25Adt2Ahttp://www.picvalley.net/u/2749/125394780120251992613686517131V4T25Adt2APpUfWa2wB.JPG
36391659619261391791368651843dhNUdWSNd7Mhttp://www.picvalley.net/u/2758/36391659619261391791368651843dhNUdWSNd7M0O703vfWX.JPG
 

И номер 2:

111395344114648729251368651865afp6Agdv15
 

ВПЕЧАТЛЕНИЯ:

Навиците, които имаме в България тук не работеха – дори само един пилот да те атакува, времето, което губиш от отместването, за да му направиш място може да е достатъчно още 4ма да те прескочат. Всички карат в стотни и най-страшното нещо е неуспешна атака, при която и 2мата загубите време, или има контра атака. Отчаяни атаки в последния момент тук завършват със загуба на 5-6 позиции при късмет. Средната скорост е всичко.

 

 

Квалификация 2

Не бях доволен, нямах чиста обиколка, трафик и грешки.Предвид влошените условия на трасето, 0.9 разлика от първия не трябваше да ме разочарова. Разочарованието се криеше в това, че очаквах да влезна във финал 1 след силната първа квалификация, където не ми стигнаха 0.04, но това не се случи. Бях по-далеч дори – 1.00.992 и 15то място.

http://www.sodiwseri...1.pdf?update=30

Състезание 2

От тук се започна лошата ми серия в състезателни условия – бях в средата на мелето. Постоянно някой ме изпреварваше или аз изпреварвах някой.  Не можех да се върна в идеалната линия ,или да направя контра/по-добра линия, защото когато един минеше, зад него имаше 3-4ма залепени. Карат агресивно, подпират се смело, бутат се, изблъскват извън пистата. Един ме избута и после аз него, но не бе достатъчно добре изпълнено и си взе позицията все пак. Това ни изгуби време и други почнаха да ме натискат. Имаше завъртял се и колоната се раздели на две – аз бях от тези, които минаха отвън, през тревата, но за разлика от този пред мен, аз се завъртях и останах много назад. /Пичът ми писа в Youtube :D/ В последствие наваксах 3-4 позиции, + изпреварване в последния завой пред финала, но състезанието ми бе провалено. Георги се справи по-добре в това състезание и завърши някъде пред мен, също печелейки много позиции, но губейки почти толкова. Вел стигна 5та позиция във финал 3, но после попадна в същата ситуация, при която не може да се върне в идеалната линия.

НБО – 1.00.622, на 6 десети от най-бързото.

Видео:

http://www.youtube.com/watch?v=O6Y-KNkyXqw&feature=youtu.be

http://www.sodiwseri...8.pdf?update=25

 

DAY 2

Бяхме малко потиснати с Вел заради лошият късмет първият ден и имахме по-големи очаквания от втория. Това беше грешка, защото се пропукахме.

Като цяло вторият ден беше по-слънчево и само 1 пилот слезна под една минута. В началото беше хлъзгаво заради нощния дъжд /питайте ендурото какво им е било 12 часа на 4 градуса + дъжд.../.

Вече знаехме кои бурдюри как да ги газим и след внимателно изследване на онборд клипопевете разбрахме, че губим време по две основни причини:

 • караме с корекции във волана при излизане от завой – съвсем малки. Трябваше някакси вторият ден да караме с изцяло прав волан и с 0 корекции и това ни беше целта.
 • По-дълго време карахме отвътре след епекс на завой, а другите излизаха по широка линия.

 

Престанах да се опитвам да спирам все по-късно, защото видях, че често с по-ранно спиране излизането ми беше прецизно и им събирах. Това обаче бе проблем в състезателни условия – на един обратен десен винаги можеха да спрат по-късно от мен и да ме атакуват. Това се превърна в първопричина за много от инцидентите. Успяваха едновременно да спрат късно и горе-долу да излезнат. Карането ставаше изтощаващо, имаше значително по-високо странично усилие от това, на което сме свикнали с ренти в България. Освен това минималните движения с волана уморяваха – колкото по-малко се завива с него и се държи в малки градуси на завиване, толкова повече се товареха ръцете. Пъти по-тежко е управлението от разходката на Благоевград. Но това го казвам, само за да опиша усещането, умората беше повече от недоспиванията и едва ли е имала решаваща роля.

 

Квалификация 3

За първи път слязох наистина доволен от карането. Бях постоянно в трафик и трябваше да изпреварвам пилоти, но никой не изпревари мен. Знаех, че нямам чиста обиколка, но бях доволен от стабилността и бях сигурен как да съм по-бърз.

1.00.992 /същото като квал. 2/ , 9 десети по-назад от първия и 16то място, което пак ме прати в мелето на финал 2

Състезание 3

Това не го записах с камерата и жалко, защото бе пикантно. Разви се по подобен начин като второто – много изпреварвания направих и много хора ме изпревариха. На места по трима се въртяха. Този път избягвах успешно мелетата. Задържах едновременно двама зад мен, въпреки опитите им да ме избутат и явно това ги вбеси, или загубихме много време, но.... някой от по-задните оптимисти ме удари много силно на най-бавния завой. Нямаше как дори да отстъпя навреме, за да не е силен удара – тоя се появи от нищото и после получи наказание, но какво от това... Завъртях се и пак бях последен. Опитах да пусна волана, за да не се завъртя много, но ударът беше прекалено силен. После настигнах един пореден излизащ от тревата, но не успях да го изпреваря веднага, и отзад се появи един абу-дабиец. Последва страхотна битка с него. Със зъби и нокти се борех за едно от последните места.... Явно бе от бързаците, които бяха пострадали по-рано от мен. Абу-дабииците бяха винаги в челото на всяко състезание, а на мокрото на ендурото бяха разцепили. Направи ми впечатление, че знаеше страхотни професионални трикове, с които да ме разклати и да не го накажат. Неща, които в България дори не сме виждали. Направи всичко възможно да мине, аз пък му показах какво знаем ние на тема дефанзивно каране и не му дадох шанс. Никой там не кара по дефанзивна линия - бях единствения, но нямаше вече какво да губя – най-много още една позиция. После го поздравих за якото каране, въпреки побутванията. Той беше видимо изненадан от поздравленията и също така видимо разочарован.

http://www.sodiwseri...4.pdf?update=33

 

 

Квалификация 4

Това бе най-доброто ми каране на пистата без да има кой да ме води – завърших на 0.378 от първото време, но това значеше едва 12то място и отново финал 2 J Отново 2 десети недостигаха за суперфинала, но това ми бяха възможностите за момента и това бе най-близко до максимума.

1.00.761

Видео:

http://www.youtube.com/watch?v=0wPBemkiG8M&feature=youtu.be

http://www.sodiwseri...1.pdf?update=37

Състезание 4

Събраха ни за последен кратък инструктаж преди последното състезание с новината, че няма да има предупреждения – а направо наказания /10 сек. или черни флагове за сериозните инциденти/. Това е записано с камерата.
Състезанието тръгна добре в началото – движех се заедно с колоната, изпреварих един-двама, един ме бутна отново на бавния завой, но по-леко и този път навреме се дръпнах, така че само него да пропусна. След това прегорях. Изпуснах 4ма след като подпрях неволно един /това ми коства една позиция, а в последствие още 3.../. На места сам си бях виновен, че не се прибирах веднага зад тях. Реалната ми скорост бе  за по-предни позиции и съответно всичките тези бяха на практика по-бавни и тръгнах да наваксвам. На бавния десен започнах изпреварване с по-късно спиране, но същевременно пред мен имаше карт, който беше в битка с друг и бе много бавен и за да не го ударя се завъртях. Побеснях. Нямах намерение да чакам пак цялата колона. В последствие видях на записа, че е могло да се включа без да ги чакам, но ако бях завил веднага от място. Вместо това бях нетърпелив и първо потеглих в лоша посока и после се наврях в една пролука в колоната. Знаех, че рискувам наказание, но вече ми беше все тая дали с наказание ще съм последен, или ще ги чакам. Този пред когото се набутах успя да спре и все пак ме удари леко. После ги настигах и изпреварвах преди последния шикан, където рядко някой изпреварваше и съответно нямаше шанс да не се дръпнат. Все пак получих 10 сек и това ми костваше 3-4 позиции, означаваше 21во място.  

Видео:

http://www.youtube.com/watch?v=jVWiQHXKI5Q&feature=youtu.be

http://www.sodiwseri...6.pdf?update=41


 

ОБОБЩЕНИЕ

48ма позиция в крайното класиране няма как да е задоволителна, след като имах стартови позиции 1, 15, 16, 12 във финал 2 и финални позиции 4, 21, 25, 21 – тоест бях загубил общо 27 места спрямо стартовете си. Но опитът, който събрах в онази среда е безценен и без него няма как пилот да завърши образованието си. С малки изключения, може да се каже, че на 4тата квалификация и финал 70 човека караха в една секунда.... Уникална конкуренция. Често пилоти, които са давали рекордни времена първият ден във финал 1, изпадаха във втори финал втория ден. Например един белгиец Ванбрабант, който беше дал рекордна обиколка първи ден, а на старт 3 стартира пред мен. Затова може да се каже, че нямаше първа и втора класа пилоти. Всичките бяха ужасни машини и ние се борихме мъжки. В началото дори не знаехме как се атакува на тази писта с по-късно спиране или по-ранно завиване, а накрая можехме на почти всеки завой да изпреварим. По-силните резултати първият ден даже говорят, че адаптивността ни е по-висока от средната, но в последствие опитът ни на такива писти, с такива машини и СРЕЩУ такива „машини“ J беше решаващ фактор. Мащабите на трасе, разстояния и метри са нещо напълно непознато. Един пилот бе на 30 метра пред мен преди финалния шикан и след грешка му събрах тези 30 метра точно след шикана, че даже го заобиколих и дори се върнах пред него в линията при спирането за обратния.... Отделно е излишно да споменавам, че за французите и белгийците това е домашно трасе, а много от другите вече го бяха карали.  

Имаше го и фактора 20 кг. тежести отляво, чиито ефект нямаше как изцяло да неутрализираме. Машината недозавиваше наляво и презавиваше надясно. /Тук поне скоростта бе по-висока и единствено на бавния десен се получаваше ефекта на подскачане от Благоевград, слава богу само там/. Доколкото можах да компенсирам в левите завои с тяло и/или спирачки, нещата се получиха, но в десните нямаше оправия и просто карах по-бавно. Вел даде супер идеята да не слагаме 2х10кг една до друга, а да редим 1х10, 1х5,2х2,5 от по-вътрешната страна. Главният организатор беше наясно, че балансът на карта се нарушава /дори той обясни това, което аз повтарям от една година, че пилотът седи малко по в ляво, а моторът е вдясно и така картът е балансиран, но с килограмите долу, ниско и в ляво, този баланс се разрушава/. Въпреки това, по негови думи „Up to 20 kg it’s still ok, not too bad”... Излишно е да казвам, че ако не тежиш 80кг. имаш сериозен недостатък в управлението. 
Лично според мен, ако психологически бях една идея по-подготвен, 30тото място беше съвсем спокойно постижимо, тъй като чистата ми скорост беше там някъде. Не можах да си дам личния максимум, но пък не сме последни – всеки един пилот, който е зад нас е победен от хора с по-малко опит и знания. Така че, каквото и да сме постигнали, го считам като голям успех.  Според мен показахме зъби и имаше и неща, които ние знаем, а те не знаят.


Благодаря за подкрепата на всички, които са участвали с нас по състезания или са имали нещо общо.

 

П.П.
Малко встрани от всичко това – пилотския прозорец при Соди е минимален. Първите ми 10 минути на непознато трасе с що годе непознати картове бе с време 1.01.378, а най-доброто ми време изобщо, след като трасето е почти уточнено е 1.00.329. Най-бързите времена изобщо пък бяха малко под 1мин. Това означава, че разликата между най-чистата обиколка и туристическо каране е 1 сек, или малко повече. И то на трасе 1200 метра. Чисто пилотски няма как да се измъкне време от машината – прекалено е тежка и стабилна, по-скоро борбата е как да не се опитваш да си бърз. Друг пример - на Конска почти спрях да си наглася каската и в тази обиколка бях точно 1 сек по-бавен от най-бързата ми обиколка.... Всяко рязко движение /т.е. бързо/ се наказва. Това не ми е по вкуса, тъй като няма поле за изява при пилотирането /като модерната Ф1/ – в крайна сметка, каквото и да правиш, няма никакво значение. Това е една от причините за малките разлики – не е само защото пилотите са високо конкурентни, а и защото самият карт не позволява да има големи разлики.

 

Подготовката преди ендурото:

9281465538245753441368651887L2UaNWk3FkL8http://www.picvalley.net/u/2077/9281465538245753441368651887L2UaNWk3FkL8coKEDZgK.JPG
Всички пилоти след първи ден:
19242419787651679411368651738VW41trjfoMjhttp://www.picvalley.net/u/2766/19242419787651679411368651738VW41trjfoMjmSbG8Fu6L.JPG
 
#9036 2 кръг - FDKART - 06.04.2013

Posted by Michail on 07.04.2013, 14:06

Аз лично бих окачествил вчерашното състезание или поне маншовете, в които аз карах, като краш тест.

 

Аз съм на обратното мнение, що се отнася до пилотите, с които аз попаднах в битка. Не мога да посоча нито един конкретен пилот, който да ме е блъскал. Да, на моменти сме се притискали, но винаги е било в границата на пистата, в границата на мъжката борба. Направихме си страхотна битка с много вас и това състезание беше една добра тренировка за мен. 
- Поздравления на Краси за добрата защита и добрите контра-маневри 
- Поздравления на Георги Попчев за чистата размяна на позиции. 
- Поздравления на Евгени за перфектната защита в манш 14 
и още много други, които не мога да изброя. 

В този ред на мисли, имам усещането, че някои от вас тук си мислят, че са на балет. Не може абсолютно едни и същи хора всеки път да оревават пистата, че все са блъскани. Окей, някой е нарушил правилата, но, замислете се:
ако всеки път някой бива изваждан от пистата, този някой трябва сериозно да преосмисли какво прави самият ТОЙ, за да попада редовно в такава ситуация. Защо някои не бяха избутани от пистата нито един път?  

Съжалявам за грешката относно наказанието на Боби. Наказание не се дава лесно... 

Казвайки всичкото горе, не съм си затворил очите за някои пилоти, които пред очите ми направиха безумни блокирания. Но тъй като никой не подаде контестация срещу тях, те се измъкнаха от наказание. Всички, които ме познават, знаят, че толерирам твърдото агресивно каране, и тук идва въпроса КОЛКО трябва даден пилот да е нагъл, за да ми се струва, че е за дисквалификация? 
#9016 2 кръг - FDKART - 06.04.2013

Posted by Michail on 05.04.2013, 20:44

От моя отбор сме на линия и аз и Евгени /имаше опция и трети пилот да се включи, но засега не е потвърдил/. Ще успеем най-рано към 11.30ч. да дойдем, заместниците за жребия са определени.  
Има места в колата, но предупреждавам, че съм възпрепятстван да тръгна по-рано, така че който търси място - с нас няма да има много време за тренировки. 
#8248 Планинско колоездене

Posted by Michail on 10.06.2012, 01:36

Занимавам се с планинско колоездене от 5 години /с ограничени участия по състезания - XC и DH/ и бих искал да споделя малко от това, което дотук съм научил.
Първо - спортът е уникален. Без да сте го пробвали все едно не сте се потопили в цяло друго измерение на съществуване.
Относно полезността му за картинг спорта:

XC (cross-country)- включва катерене по всякакви наклони и пътеки, и спускане по всякакакви наклони, пътеки, скали и прочие. Велорали Черни връх /старт кв. Бояна- през "Черни връх" - пак кв. Бояна/ е XC състезание и включва 3600м. денивелация, спускането преминава през морените под върха!!! Полезен с това, че тренира всички мускули и най-вече имитира неравномерността на натоварването от едно картинг състезание. /пистите имат малко места, където можете да "починете"/ Накратко катеренето е страхотна кардио-тренировка, много интензивна, а спускането - за него допълнително цяла секция:::::!

DH (downhill)
- Високо-рисков стил в планинското колоездене, въпреки, че XC е дори по-опасен от DH защото не се носят  2-3 килограма защитна екипировка. DH е най-елитния стил в колоезденето изобщо. Това с което може да ви помогнат спусканията в горните два стила може да се обобщат в следните категории:

- Скоростта, с която трябва да реагирате при колоезденето е от два до двадесет пъти по-висока отколкото в картинг спорта. Причината е, че теренът под вас е многообразен и, камъни, корени, скокове, виражи и т.н. правят всяко преминаване истинско изпитание.

- Вестибуларен апарат - в картинг спорта се движите грубо казано в 1 хоризонтална плоскост, докато при спусканията, чувството ви за баланс е от огромно значение - на места спускате по 45 градусов наклон, в комбинация с кално трасе, корени , обратни виражи и камъни, със скорост от над 40-50 км/ч.! Развива се стабилен вестибуларен апарат, който е от огромно значение за картинга.

- Натоварването по време на едно спускане от 10 мин. е много пъти по-голямо отколкото от едно каране на картинг 10 ммн. НО умението да се концентрирате на далеч по-трудните условия за каране ви подготвят добре за картинга.

- Идеална линия и визия - както в картинга, така и в колоезденето идеалната линия, или линията, която вие смятате за най-бърза е от ключово значение. Тук вариантите са много повече отколкото при картинга, но принципът е същия - важно е къде гледате и откъде искате да минете. Специално при DH ако не гледате достатъчно напред по трасето можете да пострадате сериозно, което ви принуждава да свикнете да мислите напред във времето и да подбирате линиите си отрано. Което е отново в полза при състезаването с картинг.  

- управление на риска - за разлика от картинга, при DH и XC спусканията присъства елементът "страх" - усещането, че не можете да се справите на дадено място с дадена скорост. Преодоляването на опасностите ви помага да израствате като личности, които премерено работят със солидни дози риск и съответно умеят да си преценяват рисковите маневри в картинга при изпреварвания и т.н.

- управление на адреналина - Нивото на адреналин при спускане е много високо. Дава ви известна готовност за реакция, но и ви замъглява разума и хладнокръвното обмисляне на линията, по която карате. Нужно е да спрете първоначалните си инстикти за самосъхранение и да правите ПРАВИЛНИТЕ маневри, с ПРАВИЛНАТА стойка /пример: без да се дърпате назад, без да се свивате надолу към седалката, без да дърпате кормилото преди скокове и т.н./. Ако успеете да държите адреналина в разумно ниво, при което се контролирате успешно, то това означава, че ще сте подготвени дори за най-рисковите, напрегнати и адреналинови ситуации в картинга. Относно адреналина следният пример е важен: Неслучайно когато Шумахер застава на старт, пулсът му е 10 до 20 единици по-нисък от този на конкурентите му.

Това е най-краткото описание. Планинското колоездене и картингът имат много общо и в много области се допълват. Например, издръжливостта на предмишниците и китките се тренира много успешно с колоздене /спускане/. Чувството ви за "граница на възможно сцепление" също се отренира чрез спускане по много фин начин, подобно на всяка тренировка по картинг, която провеждате на мокро трасе.  

Който има интерес или има въпроси, знае към кого да се обърне :D


#7744 СПЕШНО!! ОТ КЪДЕ ДА ЗАПОЧНА КАРИЕРА ??

Posted by Michail on 14.12.2011, 14:34

Lubocar,

Нещото, което ти търсиш съвпада до голяма степен с това, което аз се опитвам да разработя от известно време насам. Заповядай на Pole position в четвъртък от 19.30ч. на тренировка, в последствие ще направим едно малко състезание от 20.30ч. Включваш се в интересен момент - занимавам се с картинг обучение отскоро и в момента има една групичка от 5 до 15 човека, които напредват. Тренировките се провеждат основно на Pole position, засега, както спомена ulyalyalya, но пояснявам, тренировките не се организират ОТ пистата, нито са базирани там. Ние сме си независима организация и тренираме на различни места. Накратко, ще научиш много информация, а това, което зависи от мен - да ти я предоставя по добър начин и ще се опитам да ти помогна да станеш максимално бърз. Искам да има колкото се може повече хора, които карат добре, причините всички ги знаем.
Какво точно се случва на една тренировка? - След физическата загрявка избираме тип упражнение, чрез което да работим върху определен елемент от пилотирането. Има много видове упражнения, а редовно правим симулации на състезания, квалификации, изпробваме различни формати. Имаш инструкции преди, по време на, и след каране. Другите бързо ще те дръпнат напред и ще ти помагат също. Целта е да попаднеш в много различни пилотски ситуации. Винаги можеш да се включиш в редица състезания и шампионати с ренталските машини /просто зимният сезон е малко по-особен :D/ , важното е каращите да са много и да има конкуренция.