Posted 24.11.2009, 15:43
Вчера и аз се замислих по темата за първи завой.
От наблюденията които имам като маршал на втора и трета серия на първи кръг мисля, че зоната на първи и втори завой ще бъде много критична. Може би, промяна на местото за стоп-старт ще облекчи малко напрежението, което може да се създаде там.
Какво имам предвид. Предният кръг забелязах, че след стоп-старт, картовете се ускоряват бавно и имат голяма разлика в скоростите спрямо неспиралите картове. Тази разлика в скоростите намаляваше чак след първи завой и почти изчезваше на подхода към втори завой. Т.е. на спиралите машините им трябва доста разстояние, за да си изравнят скоростта с другите.
В този ред на мисли се зачудих, какво би станало, ако зоната за стоп-старт е на същото место където беше първи кръг. Спиралите картове ще са с много по-ниска скорост от неспиралите. В същото време, в обратна посока, първи завой е с много по-малък толеранс на траекториите по които може да се премине. Ако там се засечат спирал (бавен) и неспирал (бърз) карт, може да се получи сериозна колизия.
Имайки предвид странните разбирания за "безконтактен" спорт, както и липсата на опит у някои от участниците по отношение на смените на траекториите, призовавам организаторите да помислят по въпроса за преместване на зоната за стоп-старт, така че спиралите картове да имат възможност да изравнят повече скоростта си с неспиралите. Това би намалило риска от колизии поради голямата разлика в скоростите.
Като примерно място бих посочил края на последния завой преди старт-финалната права от външната страна на пистата (някъде там, където спирахме на квалификацията) или зоната след предпоследния завой.
Това са мислите, които ми се мотат из главата. Нека и други да споделят мнения по този въпрос. Организаторите са писали, че имат решение, но го пазят в тайна по неясни причини.