Jump to content


Photo
- - - - -

Кардио тренировки


 • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 KOBRETI

KOBRETI

  Ferrari

 • Админи
 • 1,616 posts
 • Град:София

Posted 30.04.2010, 00:09

При физическите упражнения, аеробната тренировка е допълнение към анаеробната. Аеробна означава „с кислород” и се отнася до процеса на използването на кислород за генериране на мускулната енергия. Аеробните упражнения включват различни видове упражнения, обикновено извършвани на средно ниво на трудност за по-дълги периоди от време, които поддържат увеличено ниво на пулса. При тези упражнения кислородът се използва за „горене” на мазнините и гликозата с цел получаване на аденозин трифосфат – основният транспортер на енергия към клетките. В началото на аеробна тренировка гликогенът се разлага на гликоза, но при неговата липса, започва разграждането на мазнината. Това е бавен процес и е придружен с намаляване на нивото на постиженията. Превключването към мазнините като гориво е основна причина за това, което маратонците наричат „да се удариш в стената”.

Анаеробните упражнения – за разлика от аеробните – се отнасят към началната фаза на тренировката, или за всякакви кратки и интензивни движения, при които гликогенът, или захарта, се отработва без кислород. При анаеробна работа, нетрениран спринтьор на 400 м ще „се удари в стената” само след около 300 м.

Кардио тренировката ще даде на пилота следните предимства:
- Увеличена сила на мускулите, отговорни за дишането и насочването на въздуха към белите дробове и навън
- Засилване и увеличаване на сърдечния мускул за подобрена ефективност на изпомпване на кръвта и намаляване на пулса в спокойно състояние
- Тонизиране на всички мускули в тялото, което ще повиши цялостната циркулация и ще намали кръвното налягане
- Увеличаване на общия брой червени кръвни телца в тялото, които транспортират кислорода към клетките
- Увеличаване на депата за съхранение на енергийните молекули, като мазнини и въглехидрати, в мускулите, което ще доведе до по-голяма издръжливост
- Увеличен поток на кръвта в мускулите

Аеробният капацитет е функционален статус на сърдечносъдовата и дихателната система, включително сърцето, белите дробове и кръвоносните съдове. Аеробният капацитет се дефинира като максималният обем кислород, който може да бъде консумиран от мускулите по време на физическо натоварване. Той е функция и на представянето на сърдечносъдовата и дихателната система, и на способността на мускулите да извличат кислорода и горивото, доставени до тях. За да се измери максималният аеробен капацитет, обикновено се ползва бягаща пътека, като първо се ходи с нормална скорост, а след това на определени интервали постепенно се увеличава натоварването. Колкото по-високо е нивото на издръжливост на сърдечносъдовата и дихателната система, толкова повече кислород се транспортира към натоварените мускули и толкова по-дълго може да бъде поддържано определено ниво без преумора. Колкото по-висок е аеробният капацитет, толкова е по-високо нивото на аеробната подготовка.

Внимание: Когато общата фитнес подготовка е професионално изискване, както при атлети, бойни спортове, полиция, пожарникари и т.н., само аеробни упражнения може да не дадат добре балансирана подготовка. В частност, мускулната сила, особено на горната част на тялото, обикновено се пренебрегва. Също така метаболичните пътища, свързани с анаеробния метаболизъм, които генерират енергия по време на високо-интензивни кратки задачи, като спринт, не се тренират на необходимото ниво. Аеробните упражнения, обаче, са изключително ценен компонент на балансираната програма за подготовка, както и за здравето на сърдечносъдовата система. Да не говорим за предимствата, които те дават на занимаващите се с моторни спортове.

Някои хора получават травми от повтарящите се движения на някои форми на аеробните упражнения и трябва да изберат по-нетравмиращи и по-леки упражнения или да увеличат паузите между аеробните тренировки, за да могат да се възстановяват по-добре.

Аеробните упражнения не увеличават толкова забележимо метаболизма при покой, колкото някои форми на вдигане на тежести, и следователно може да са по-малко ефективни за намаляването на натрупаните мазнини. Все пак, този вид тренировки позволява по-дълга и по-честа активност, а и консумира повече енергия при активен начин на живот. В допълнение, метаболичната активност се увеличава за няколко часа след конкретна аеробна тренировка.

Като резултат, аеробната тренировка ще увеличи нивото ви на издръжливост и ще помогне на тялото ви да се представя на оптимално ниво. Кардио тренировката е един от най-важните методи за моторните спортове, дори повече от тренировките с тежести. Ако имате добра аеробна подготовка, ще можете да карате много по-дълго и при по-големи натоварвания по време на състезателния уикенд, което може да се окаже разликата между победителите и губещите.

Валяк мачка... | Авариен автоключар София - avtokluchar.net


#2 fairytellyk

fairytellyk

  Новак

 • На изпит
 • Pip
 • 3 posts
 • Град:Kiev

Posted 12.05.2017, 20:56

То щом го правиш след силовата си тренировка, значи идеята ти е изгаряне на мазнини. А то тогава не може да не се гори и малко мускул. Затова донякъде писалия статията е прав, но доколкото знам при интервалното кардио загубите са доста по-малки.

#3 ArentThoni

ArentThoni

  Новак

 • На изпит
 • Pip
 • 2 posts
 • Град:Moscow

Posted 11.09.2019, 23:12

Я думаю, не стоит заострять внимание на тренировке на питье Если вам захотелось пить, то пейте воду без газов, маленькими объемами, с 10 минутными перерывами. Если даже пить не хочется, то пару глотков во время тренировки - не повредят
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users